2011

Bentprisen:

Spillefilmen ’Rosa Morena’

af instruktør Carlos Oliveira

 

2011-bent16

Bentprisen går til en film, som med lader dansk middelklasse støde sammen med brasiliansk favelakultur, og som rykker en milepæl for repræsentationen af LGBT’er i Danmark – nemlig ’Rosa Morena’. 

Det er efterhånden en gammel nyhed, at bøsser også kan blive skruk, og forældreskab er det nye pink for LGBT’er. Men ’Rosa Morena’ er den første danske spillefilm, som tager emnet alvorligt. 

I filmen rejser en kærlighedsskuffet mand ud i verden et så brændende ønske et baby, at han er parat til at betale for det. Det er vores hovedperson Thomas’ altoverskyggende mission. Og det gør ham på én og samme tid både til godheden selv, og samtidig er han dybt amoralsk og selvretfærdig. Denne særlige blanding gør også ’Rosa Morena’ til en meget modig film – fordi den skal forbinde meget forskellige poler. Og så endda i én og samme person.

Thomas fremstår i al sin politiske korrekthed og menneskelige splittelse som et tidssvarende bud på en ”Bent”, som vi ikke ser mange af i dansk film. På den ene side gør filmen ikke noget nummer ud af, at han er bøsse, for dramaet ligger ikke i Thomas’ identitet som homo, men i hvad han stiller op med sig selv, når længslen efter at blive far er så stærkt. På den siden viser den, at der er nogle helt konkrete dilemmaer forbundet med at bygge en regnbuefamilie. 

’Rosa Morena’ er Carlos Oliverias første spillefilm, og den er optaget på et beskedent budget og under vanskelige forhold i São Paulos slum. Takket være filmens vovemod og de stærke skuespilpræstationer fra Anders W. Bertelsen og David Dencik er den allerede blevet belønnet med et pænt stort biografpublikum herhjemme og priser ude i verden. Så her er endnu en pris til ’Rosa Morena’ – for at bryde nyt land og for evnen til at overraske os publikummer.

 

Nominerede

Dokumentarfilmen ’How are you’
Spillefilmen ’Rosa Morena’
Spillefilmen ’Klovn’
Oplysningsfilmen ’Retten til at være den du er’
Spillefilmen ’Magi i luften’