2015

Bentprisen:

Spillefilmen ’Lang Historie Kort’

af instruktør May el-Toukhy


2015-vindere-foto-agnes-aÌŠxman-christensen

I år er der det stærkeste felt af LGBT-historier i dansk film og tv, som vi har set, siden vi stiftede Bentprisen for fem år siden. Vi i juryen har valgt at nominere seks produktioner, der hver især har opmuntret os, eller gjort os eftertænksomme. Fæl- les for dem er, at vi er kommet under huden på nogle uforglemmelige LGBT- karakterer, som har kæmpet for deres plads i verden – og som for nogles ved- kommende stadig kæmper.

Vinderen af Årets Bent er: ’Lang historie kort’. Den er skabt og instrueret af spille- filmsdebutanten May el-Toukhy for Miso Film, og den er produceret af Caroline Blanco og Christian Potalivo.

’Lang Historie Kort’ er en moderne kærlighedskomedie, der er nået ud til et stort publikum, og som en selvfølge har et lesbisk par med, når den skal tegne et por- træt af en gruppe venner og deres kvaler med romantik, parforhold og børn.

I filmen følger personerne gennem tre år, når de samles til forskellige mærkedage, og vi bliver lukket ind i deres liv på godt og ondt. To af omdrejningspunkterne er Anette og Maja, der forfølger den enes drøm om at blive mor, og vi ser, hvad det indebærer. Det er modigt gjort, og så vidt vi ved første gang i en dansk spillefilm, at den problematik for alvor bliver udfoldet.

Der bliver ikke gjort noget specielt ud af, at Anette og Maja er homoseksuelle. De skildres loyalt og på lige fod med de andre kriseramte karakterer i filmen. Vi griner af dem, som vi griner af de andre. Og vi ser, at selvom man tilhører en minoritet, så skal man stadig forholde sig til sine kriseramte omgivelser og til sine egne kriser.

’Lang Historie Kort’ er May el-Touhkys første spillefilm, og vi glæder os til at følge dig fremover. Vi håber, at prisen og checken på 10.000 kroner giver dig mere blod på LGBT-tanden. Vi håber også, at Miso Film vil hænge diplomet op, kigge på det og få lyst til at udvikle nye, spændende LGBT-historier til glæde for alle os biograf- gængere.

Ærespris:

TV 2 Fiktion

Vi er rigtig glade for at kunne tildele en Æres-Bent til TV 2 Fiktion. Det gør vi fordi, TV 2 Fiktion gennem de seneste år har gjort sig positivt bemærket ved at skildre stærke og troværdige LGBT-karakterer i tre af deres højtprofilerede serier.

I ’Dicte’ møder vi den lesbiske betjent Bendtsen – i øvrigt et navn, vi i Bent-juryen sætterr stor pris på. I ’Rita’ møder vi hovedpersonens teenagesøn Jeppe, der springer ud allerede i første afsnit. Og i ’Badehotellet’ møder vi grev Ditmar – en skabsbøsse, der kæmper mod normerne i 1920ernes Danmark. De tre karakterer er vidt forskellige, men de er helstøbte, og de er med i dramaet på lige fod med resten af persongalleriet.

Der har været langt mellem LBGT-karaktererne i dansk fjernsyn, siden Daniel Skjern fandt ud af, han hellere ville designe tøj i Paris end at gå i sin fars fodspor i Korsbæk i ’Matador’ for 35 år siden.

Enten er personer med andre seksualiteter og kønsidentiteter helt fraværende. Eller også er de henvist til småroller og fremstilles gerne som ofre for afpresning som i ’Borgen’; for selvmord som i ’Arvingerne’; eller for mord, som vi ser det for tiden i ’Broen III’.

TV 2 viser mod, når de gang på gang tager nuancerede og handlekraftige LGTB- karakterer med i deres serier. Det vil vi gerne kvittere for med denne ærespris. Vi håber, at TV 2 Fiktion vil fortsætte deres gode arbejde og inspirere resten af tv- branchen til at fortælle flere historier, som både vi i LGBT-miljøet og resten af Danmark kan spejle sig i.

Nominerede


Lang historie kort
 (instruktør May el-Thoukhy og Miso Film)

Eskimo Diva (instruktør og forfatter Lene Stæhr og Space Rocket Nation)

Badehotellet (forfattere Hanna Lundblad og Stig Thorsboe og SF Film)

Mordet på Jannick (DR Ung)

Hvem f….. er Ellie? (Ellie Jokar, instruktør Kenneth ‘Morfar’ Andreasen Monday Media)

Jeg er ambassadøren fra Amerika (DR Ung)