2012

Bentprisen:

Tv-serien ’Rita’

af manuskriptforfatter Christian Torpe 

 

Rita2_hjemmeside

”Hvorfor er du så kedelig? Bøsser er altid så sjove på tv.” Sådan siger en af personerne på et tidspunkt i vinderen af BENT PRISEN 2012.

Årets prisvinder giver et tiltrængt modbillede til alle de grinagtige LGBT-stereotyper, som stadig befolker de dansk medier – og dét er heldigvis alt andet end kedeligt.

Siden 1970’erne har vi set mange spring ud-historier på film og tv, men sjældent er emnet blevet foldet så grundigt, så rørende og så morsomt ud, som det sker her.

Vi er med hele vejen, når vores unge helt får alle de famlende førstegangs-oplevelser: Den første erkendelse, den første tur på homobar, den første kæreste, det første break-up og den første store forelskelse.

Det er en pointe i årets BENT-vinder, at omgivelserne ikke skal acceptere, at vores helt er homoseksuel, for det gør de allerede. De tilskynder og tiljubler det faktisk. Nej, det handler om, hvordan han selv lærer at tackle det.

Og så er det er befriende, at vores prisvinder ikke er sex-forskrækket: Her er internetporno, gokkesokker og brieost, der vist nok smager ligesom helt noget andet… Men samtidig er den uskyld, som en forsigtig 15-årig dreng med en følsom frisure stadigvæk har, også bevaret.

Folkene bag dette års BENT-vinder har haft modet til at skabe en troværdig og realistisk LGBT-karakter – oven i købet i en mainstream tv-serie, hvor vi i Danmark er forvænte med den slags.

Det mod vil en enig jury gerne hædre ved at give BENT PRISEN 2012 til Manuskriptforfatter Christian Torpe og SF Film for tv-serien ’RITA’.

 

Talentpris:

’To af samme køn’ (8. U fra Sankt Annæ Gymnasium og Station Next)

’ To af samme køn’ er med stor entusiasme skabt af en skoleklasse bestående af ikke-professionelle filmfolk.

Kortfilmen fortæller en lille, rørende historie om en pige, der er bange for, hvad der vil ske, hvis hun fortæller sine venner, at hun er homoseksuel.  Og den fortæller om, hvilken frihed det giver, da hun har fået det fortalt.

Filmen giver et glimt ind i en ungdomsverden, hvor det at være anderledes er forbundet med stor bekymring for at miste det, man holder af.

Eleverne, der har skabt denne film, er modige, fordi de både foran og bag kameraet sætter sig selv på spil i en alder, hvor det at stikke ud og være anderledes risikerer at få fatale konsekvenser.

Det fylder os med håb, fordi de her unge mennesker åbent og fordomsfrit har formået at skabe positive rollemodeller på det store lærred. Derfor skal de have talentprisen.

Nominerede

Spillefilmen ’Den skaldede frisør’ (instruktør Susanne Bier)
Spillefilmen ’Sover Dolly på ryggen?’ (instruktør Hella Joof)
Dokumentarfilmen ’My Love: The Story of Poul & Mai’ (instruktør af Iben Haahr Andersen)
Dokumentarfilmen ’Turning’ (producenter Vibeke Vogel og Lucy Sexton)
Tv-serien ’Pandaerne’ (forfattere og instruktører af Mikael Wulff og Anders Morgenthaler og DR)
Tv-serien ’Rita’ (forfatter Christian Torpe og TV2).