2013

Bentprisen:

Tv-dokumentaren ’Det jeg aldrig fik sagt’

af tilrettelægger Sebastian Ottenstein)

 

2013-bent10-foto-Katharina-Grage

 

Vinderen af årets BENT-pris har skabt et modigt og rørende portræt af den 26-årige Dia, der står over for at skulle gennemføre den mest afgørende beslutning i sit liv: At rejse til Thailand og få foretaget en kønsskifteoperation.

Dokumentaren giver et følsomt indblik i, hvordan det er at føle sig fanget i en forkert krop. At være født som mand, men føle sig som kvinde. Og den giver os et indblik i, hvilke omkostninger det får, hvis man insisterer på at leve i overensstemmelse med sine følelser.

Holdet bag dokumentaren inviterer os til at møde et menneske, der reflekteret og velartikuleret tager os med på sin rejse. Dia bliver med sin generøsitet og sin hudløse ærlighed en rollemodel for os alle sammen.

Det er prisværdigt, at DR satser så markant på LGBT’er på den nye kanal DR3 – ikke bare med ’Dias historie’, men også med ’HomoLesbians’, med ’Gennemsnitlig Sex’ og med den kommende serie ’BøsseStudier’. Men når det er sagt, så er historien om Dia er så almen og så velfortalt, at den fortjener at komme bredere ud end på nichekanalen DR3. Vi i juryen foreslår DR1 i den bedste sendetid!

Til lykke og tak til Sebastian og til Dia selv for en modig dokumentar, der fik den samlede BENT-jury til at fælde en tåre flere gange.

 

Talentpris:

Kortfilmen ’Så se mig nu’ (instruktør Trine Nadia, 18 Frames)

Kortfilmen ’Så se mig nu’ er et vellykket forsøg på at belyse et underbelyst emne: Nemlig de udfordringer, som en ung kvinde med indvandrerbaggrund står overfor, hvis hun vælger at gå imod sin fars vilje og stå ved sin kærlighed. En kærlighed, som tilfældigvis retter sig mod en anden kvinde.

Instruktøren Trine Nadia giver os et glimt af et miljø, hvor man som homoseksuel risikerer at blive udstødt af sin familie. Og den giver et glimt af, hvor høj prisen risikere at blive, hvis man vælger at følge sit hjerte. Det er første gang, vi ser en lesbisk kærlighedshistorie udspille sig i et dansk indvandrermiljø; det er både tiltrængt og befriende!

Filmen bliver aldrig sentimental, og den forfalder ikke til at udstille sine karakterer som hverken helte eller skurke. De er mennesker, som er forankrede i en bestemt kultur.

Trine, vi ønsker dig stort tillykke med prisen og håber, at vi også fremover kommer til at se stærke, vedkommende historier fra din hånd.

 

Nominerede

 

Det Jeg Aldrig Fik Sagt – Dias Historie (DR3)
Homolesbians (DR3)
Rita, sæson 2 (TV2)
Dicte (TV2)