Rita2_hjemmeside

TV2’s populære dramaserie om den politisk ukorrekte folkeskolelærer Rita vandt tirsdag aften prisen BENT, som uddeles under de homo- og biseksuelles og transkønnedes filmfestival, MIX Copenhagen.

– ”Rita” giver et tiltrængt modbillede til alle de grinagtige homo-stereotyper, som stadig befolker de dansk medier, lød det blandt andet fra juryen bag prisen på de 10.000 kr., som manuskriptforfatter Christian Torpe tog imod.

Rørende og morsom tur ud af skabet

I tv-serien, som TV2 i disse dage er ved at indspille sæson nummer to af, har hovedpersonen Rita (Mille Dinesen) en søn på 15 år ved navn Jeppe (Nikolaj Groth), der springer ud som bøsse. Og den karakter fortjener at blive hyldet, mener juryen bag prisen.

– Siden 1970’erne har vi set mange spring ud-historier på film og tv, men sjældent er emnet blevet foldet så grundigt, så rørende og så morsomt ud, som det sker her. Folkene bag dette års BENT-vinder har haft modet til at skabe en troværdig og realistisk homokarakter – oven i købet i en mainstream tv- serie, hvor vi i Danmark er forvænte med den slags, lød det fra BENT-juryen, som består af fem journalister og folk fra filmbranchen.

Snuppede sejren foran Susanne Bier og Hella Joof

”Rita” løb med BENT-prisen foran fem andre danske film og tv-serier, som juryen havde nomineret: De biografaktuelle spillefilm ”Den skaldede frisør” af Susanne Bier og ”Sover Dolly på ryggen?” af Hella Joof, dokumentarfilmen ”My Love: The Story of Poul & Mai” og musikdokumentaren ”Turning” med Antony and the Johnsons og DR2’s animerede sitcom ”Pandaerne” af Mikael Wulff og Anders Morgenthaler.

BENT PRISEN, som er navngivet efter den første åbne homoseksuelle hovedperson i en dansk spillefilm, nemlig Frits Helmuths karakter i folkekomedien ”Lille spejl” fra 1978, blev uddelt første gang sidste år, hvor den gik til instruktør Carlos Augusto de Oliveira for filmen ’Rosa Morena’ med Anders W. Berthelsen i hovedrollen som en bøsse, der ønsker at blive far for enhver pris.

Talentpris til modig ottendeklasse

En stolt skoleklasse blev også hædret tirsdag aften i Empire. Det er 8. U fra Sankt Annæ Gymnasium, der fik særprisen TALENT BENT for deres kortfilm ”To af samme køn”, som de har produceret på filmskolen Station Next.

– Eleverne, der har skabt denne film, er modige, fordi de både foran og bag kameraet sætter sig selv på spil i en alder, hvor det at stikke ud og være anderledes risikerer at få fatale konsekvenser. Det fylder os med håb, fordi de her unge mennesker åbent og fordomsfrit har formået at skabe positive rollemodeller på det store lærred. Derfor skal de have talentprisen, udtaler juryen.