DR-serie vinder BENT-prisen 2016

naar-to-koen-ikke-er-nok_credit_dr-fakta

DR-serie om transkønnede vinder BENT-prisen 2016

Transkønnede har gennem historien været nærmest usynlige på dansk film og tv. Så derfor er det noget af en begivenhed, at der i år er hele tre danske film og tv-produktioner, som tager temaet op – ovenikøbet i den bedste sendetid på henholdsvis DR1, TV 2 og DR K.

Årets vinder af BENT-filmprisen er “Når to køn ikke er nok, 1 – 4″, der er skabt af tilrettelæggerne Lisbet Barret & Vibeke Heide Jørgensen for DR.

’Når 2 køn ikke er nok’ får Bentprisen 2016, fordi den på en nuanceret og gribende måde formår at vise, hvor mangfoldige vi mennesker er, når vi ser på vores køn og opfattelserne af det.

Det er et ambitiøst projekt, som instruktørerne har kastet sig ud i: At vise seerne på DR1, at der er mere end to slags køn. At man kan være nonbinær eller genderqueer. Eller bare et sted på en rejse mellem kønnene. Man kan være ankommet – eller stadig på vej.

Researchen er omfattende, og selv en af de medvirkende må medgive, hvor mangfoldig vi er som mennesker, når man ser på vores køn og opfattelsen af den. Ikke to historier er ens, alle folder vigtige nuancer og erfaringer ud.

’Når 2 køn ikke er nok’ udvider vores horisonter og dykker ned i miljøerne, der hvor hovedpersonerne lever. Vi er ofte ude i hele Danmark, de små landsbyer, helt inde i familierne, hvor livet leves. Instruktørerne er meget tro mod miljøerne, om vi er ude i fitnesscentret, i folkeskolen, til modeshow eller i tøjforretningen, eller der hvor hovedpersonerne end måtte befinde sig.

Denne tilgang viser også, hvad det er for kampe der kæmpes, hvilke længsler der leves, hvilke drømme der drømmes, og hvilke sejre der fejres.

Det er ikke glansbilleder vi får at se, men rigtige liv, så nuanceret som det kan gøres.

Tak til Lisbet Barrett & Vibeke Heide-Jørgensen og tak til alle de medvirkende, der har haft mod på at gøre os alle sammen klogere. Og tillykke med prisen!

 

Æresbent 2016: Iben Haahr Andersen

Dette års ærespris går til filminstruktøren Iben Haahr Andersen.

Hun er kvinden bag tre af de seneste års stærkeste danske dokumentarfilm om LGBT’er, nemlig ’Goddag mit navn er lesbisk’, ’My Love – Historien om Poul & Mai’ og senest ’Xenia: En vognmands bekendelser’.

Iben er en mester i at skabe indfølende portrætter, der folder menneskeskæbner ud, så man kommer til at holde af dem.

Hun har i sine tre film portrætteret lesbiske, bøsser og transkønnede med stor varme, underspillet humor og en nærhed til karaktererne.

Iben bruger meget tid sammen med sine karakterer og opbygger et dybt tillidsforhold til dem. Og det kan ses i filmene.

Vi giver årets Ærebent til Iben for at sige tak for hendes vovemod, hendes kompromisløshed og hendes nysgerrighed, som åbner vores øjne for personer og livsuniverser, vi ellers aldrig ville se skildret på dansk film.

Vi glæder os til at se, hvor du næste gang tager os hen. Det kan helt sikkert kun blive en stærk filmoplevelse.

Tillykke med prisen, Iben!

 

Årets fem nominerede produkter er:

 

  • DR1-dokumentarfilmen ‘Palle, Bent og bøssebaren’ af Instruktør Per Wennick.
  • Animationen ‘Ztriwer’ af instruktør Amalie Næsby Fick, en afgangsfilm fra animationslinjen på Den Danske Filmskole.
  • Dokumentarfilmen ’Xenia – en vognmands bekendelser’ af instruktør Iben Haahr Andersen og Bullit Film – som har været vist på DR K og vises her på festivalen.
  • TV 2s dokumentarserie ’Født i forkert krop’ af tilrettelæggerne Frederik Rothaus, Pernille B. Jørgensen samt redaktionschef Laura Teilmann fra Nordisk Film TV.
  • DR1-dokumentarserien ‘Når to køn ikke er nok’ af Lisbet Barret & Vibeke Heide Jørgensen.